Det lilla bageriet på strandpromenaden av Jenny Colgan

Jenny Colgan Det lilla bageriet på strandpromenaden

Polly hade allt: jobb, bostad och pojkvän. En konkurs senare är hon alldeles ensam och när hon flyttar till ett rum ovanpå ett nedlagt bageri i en fiskeby återupptar hon sitt största intresse. Snart sprids doften av hennes nybakade bröd över strandpromenaden. Givmilt delar hon det med en skadad lunnefågelunge och de nyfunna vännerna, fiskaren Tarnie och hans besättning. Pollys buttra hyresvärdinna driver ortens bageri, men hennes bröd blir sämre för varje år som går, och hon känner sig hotad när allt fler föredrar Pollys bröd. Fast besluten att nå dit hon vill utan att trampa på någons tår tar Polly små men lyckosamma steg framåt. Och när hon får kontakt med den hemlighetsfulle biodlaren Huck och hans stormrike vän Reuben tar ett nytt kapitel i hennes liv sin början.

Feelgood med en kvinnlig huvudkaraktär som tvingas bryta upp från en trygg tillvaro och bygga upp ett nytt liv åt sig själv är något som brukar gå hem hos mig. Därför drogs jag också med av bokens början där Polly tvingas flytta till det lilla isolerade Mount Polbearne och börja om på nytt efter ett misslyckat förhållande och ett företag som gått i konkurs. Byn som inspirerats av St Michael’s Mount i Cornwall kan endast nås genom en väg från fastlandet som tidvis är översvämmad av tidvatten. Jag njöt av att se Polly långsamt vakna till liv i den lilla byn och ta små steg mot att klara sig på egen hand.

Jag upplever Polly som ganska praktiskt lagd, det är mindre ältande och funderande kring dåtid och framtid än vad det brukar vara i denna typen av böcker. Med hjälp av hennes nya följeslagare lunnefågeln Neil – som bidrar till känslan av att Polly inte riktigt är den typiska hjältinnan – lyckas hon gå vidare och skapa sig egen försörjning och ett nytt sammanhang med hjälp av sina bakkunskaper. Så långt är historien intressant och medryckande, men när denna delen av boken är avklarad falnar mitt intresse. Polly hittar två olika potentiella romanser men jag som läsare känner inte kemin mellan personerna i något av fallen. Splittringar mellan karaktärerna bearbetas inte utan avfärdas utan vidare och slutet blir långt och utdraget då Polly och den ena av männen går och trånar efter varandra i hemlighet, men ingen av dem gör något åt det. Nej, jag finner inte kärlekshistorierna alls övertygande.

Styrkan här ligger i skildringen av det lilla samhället med dess karaktärer och deras bestyr samt Pollys nystart och strävan efter att få stå på egna ben. I hennes relationer med andra saknas kemi och trovärdighet vilket gör att denna del av boken faller platt.

Betyg: 3 av 5.
Förlag: Massolit förlag
Utgivningsår: 2015

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s